چگونه میتوانیم مبانی نظری و پیشینه تحقیق را بنویسیم؟ ما اکنون به بررسی اهداف مبانی نظری و تجربی تحقیق وپژوهش ، ارکان و مراحل مبانی نظری و انواع مطالعات تجربی و مراحل جستجوی مطالعات تجربی در نوشتن مقالات علمی و پژوهشی و طرحهای پژوهشی می پردازیم . به طور کلی میتوان گفت چارچوب نظری پایهای است که تمام طرح و پروژهی مطالعاتی بر روی آن قرار داده میشود . معمولاً چارچوب نظری بر اساس نظریههای صاحب نظران (مبانی نظری) ، کارهای مطالعاتی پیشین و دانش و تجربه محقق تنظیم میشود.
ارکان اساسی در مبانی نظری و پیشینه تحقیق تجربی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
الف: مبانی نظری
ب: مبانی تجربی

منظور از مبانی نظری، تئوریها، نظریهها و مدلهای علمی است که پژوهشگر به عنوان سنگ بنای پژوهش خود انتخاب میکند تا بدین طریق بتواند نتایج پژوهش خود را در راستای آزمون نظریه یا مدل مورد نظر تبیین کند. برای فصل دوم ، با عنوان ” سابقه تاریخی، مبانی نظری، ادبیات پژوهش” نیاز به صرف وقت زیاد و کار بیشتری دارید. آن چه که قبلا برای پیشنهاد پژوهش خود تهیه نموده اید پایه کار است.
در بخش مبانی نظری، بهمنظور روشنگری مفاهیم نظری و هویت مفهوم، با برشمردن ویژگیها و ابعاد آن، اقدام به ارائه این بخش مینمایید. بدین نحو که مفاهیم اصلی و بنیادی مربوط به پژوهش خود را مشخص نموده و با بهرهگیری از آثار و نوشتههای اندیشمندان و نویسندگان مختلف و حتماً با استناد و با رعایت نظمی معقول، به توصیف و تشریح این مفاهیم در چارچوب علمی میپردازید. توجه داشته باشید که چارچوب نظری به طوری که از نام آن پیداست، با مفاهیمی که به نوعی با هم ارتباط مشترک دارند، گفته میشود .